Adviseren werkgevers

Hieronder tref je veel gestelde vragen aan. Zit jouw vraag er niet bij, neem dan gerust contact op.

Deze pagina is geschreven voor werkgevers. Ben je werknemer? Lees meer over adviseren voor werknemers.

Veel gestelde vragen - Adviseren werkgevers

Wat is het verschil tussen een concurrentie- of relatiebeding?

Het verschil is niet altijd even zuiver, maar in de meeste gevallen komt het hier op neer. De term concurrentiebeding wordt vaak gebruikt als er sprake is van een verbod om bij concurrerende werkgevers in dienst te treden of concurrerend werk te doen. In de meeste gevallen staat in het concurrentiebeding ook beschreven in welke regio, welke werkzaamheden en voor welke duur de afspraken geleden.

Bij een relatiebeding kan de voormalig werknemer veelal wel bij een concurrerend bedrijf in dienst treden of een eigen concurrerend bedrijf starten, maar is het verboden om voor de relaties van de voormalig werkgever aan de slag te gaan.

Mag ik in ieder contract een concurrentiebeding opnemen?

Een concurrentiebeding in een contract voor onbepaalde tijd is geldig als deze schriftelijk met een meerderjarige overeengekomen is. Staat het concurrentiebeding in een contract voor bepaalde tijd, dan geldt er een extra eis. In het tijdelijke contract moet gemotiveerd worden waarom het concurrentiebeding noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfsbelangen. Rechters kijken erg streng naar deze motivering. Een goede motivering is dus niet eenvoudig. SW Arbeidsrecht kan u informeren wat rechters belangrijk vinden en wat een goede motivering is.

Mijn ex-werknemer benadert mijn klanten, wat kan ik doen?

Is er sprake van een concurrentie- of relatiebeding? Staat daarin helder en nauwkeurig beschreven dat het gedrag van de ex-werknemer verboden is? Is er ook een boetebedrag overeengekomen? Dan kan je een beroep op de bedingen doen. Maar, het kan voor beide partijen ook verhelderend zijn om allereerst in overleg te treden. Lost dit overleg niets op, dan is zeer aan te raden om voorafgaand aan een eerste – sommatie – brief contact met SW Arbeidsrecht op te nemen. Mocht het tot een procedure komen, dan vindt de rechter het belangrijk wat partijen over en weer hebben besproken. Een goede voorbereiding van een (kort geding) procedure, kan veel tijd, geld en frustratie voorkomen.

Is er geen concurrentie- of relatiebeding, dan mag uw ex-werknemer in beginsel concurrerend werk doen en uw relaties benaderen. Maar aan alles zit een grens. Het doorspelen van belangrijke bedrijfsinformatie van de oude naar de nieuwe werkgever, of stiekem een klantenbestand van de oude werkgever kopiëren en deze klanten een aanbieding doen die doelbewust onder de prijs is van de oude werkgever of waarbij verwarring ontstaat tussen de diensten van de oude werkgever en die van de ex-werknemer, hoef je zeker niet te accepteren. De rechter zal deze ex-werknemer in een (kort geding) procedure veroordelen te stoppen wegens onrechtmatig gedrag.

Typ en druk op Enter om te zoeken