Adviseren werknemers

Hieronder tref je veel gestelde vragen aan. Zit jouw vraag er niet bij, neem dan gerust contact op.

Deze pagina is geschreven voor werknemers. Ben je werkgever? Lees meer over adviseren voor werkgevers.

Veel gestelde vragen - adviseren werknemers

Wat is het verschil tussen een concurrentie- of relatiebeding?

Het verschil is niet altijd even zuiver, maar in de meeste gevallen komt het hier op neer. De term concurrentiebeding wordt vaak gebruikt als er sprake is van een verbod om bij concurrerende werkgevers in dienst te treden of concurrerend werk te doen. In de meeste gevallen staat in het concurrentiebeding ook beschreven in welke regio, welke werkzaamheden en voor welke duur de afspraken geleden.

Bij een relatiebeding kan de voormalig werknemer veelal wel bij een concurrerend bedrijf in dienst treden of een eigen concurrerend bedrijf starten, maar is het verboden om voor de relaties van de voormalig werkgever aan de slag te gaan.

Ik wil ontslag nemen, maar ik heb een concurrentie- en relatiebeding…

In een concurrentie- of relatiebeding en ook een geheimhoudingsbeding staan afspraken die na het einde van het dienstverband blijven gelden. Is jouw nieuwe baan niet in strijd met deze afspraken, dan is er niets aan de hand.

Maar wil je een eigen bedrijf beginnen of bij een concurrerend bedrijf in dienst treden, dan kan er een probleem zijn. Is dat wat je wil gaan doen verboden? Als dat zo is, ga dan na waarom jouw werkgever dat verboden heeft, wat is het belang van je werkgever? Soms zijn verboden ruim geformuleerd. Het kan zo zijn dat wat jij wil doen tekstueel wel onder het verbod valt, maar dat je de werkgever feitelijk geen enkele schade toebrengt. Als dat het geval is, treedt dan in overleg met je werkgever. Vraag aan je werkgever om het beding ongeldig te verklaren of om te zetten in een meer specifiek beding die niet geldt voor wat jij wil gaan doen. Weigert jouw werkgever? Dan kan je altijd de rechter vragen het beding te vernietigen of te matigen.

Typ en druk op Enter om te zoeken