Onderhandelen werkgevers
Hieronder tref je veel gestelde vragen aan. Zit jouw vraag er niet bij, neem dan gerust contact op.
Deze pagina is geschreven voor werkgevers. Ben je werknemer? Lees meer over onderhandelen voor werknemers.
Veel gestelde vragen - Onderhandelen werkgevers
Op het moment dat je een reorganisatie doorvoert. Een sociaal plan is een investering om de uitvoering van de reorganisatie soepel en snel te laten verlopen.
Een sociaal plan maakt onderdeel uit van de reorganisatieplannen. Een harde wettelijke plicht om een sociaal plan af te spreken is er niet. Als het om collectief ontslag gaat, stelt de wet dat de werkgever met vakbonden overleg moet voeren over ‘sociale begeleidingsmaatregelen’, waarmee een sociaal plan bedoeld wordt. Het gaat dan om een inspanningsverplichting, niet om een resultaatsverplichting. Ook zijn er veel cao’s waarin staat dat een werkgever met vakbonden in onderhandeling moet treden als er sprake is van een fusie of reorganisatie.
In een sociaal plan wordt vaak de ontslagvolgorde, de vrijwillige en gedwongen fase, interne en externe begeleiding en hoogte van ontslagvergoeding beschreven.
Het onderhandelen en opstellen van een sociaal plan is geen sinecure. Toch is het in de meeste gevallen wel aan te raden om dit te doen. Zijn de vakbonden akkoord met het sociaal plan? Dan zal een rechter alleen bij hoge uitzondering de afspraken naast zich neerleggen. Meer weten? SW Arbeidsrecht heeft ruime ervaring in onderhandelingen met vakbonden en het opstellen van plannen.