Procederen werkgevers

Hieronder tref je veel gestelde vragen aan. Zit jouw vraag er niet bij, neem dan gerust contact op.

Deze pagina is geschreven voor werkgevers. Ben je werknemer? Lees meer over procederen voor werknemers.

Veel gestelde vragen - procederen werkgevers

Waarom heb ik een specialist arbeidsrecht nodig?

Het arbeidsrecht is niet eenvoudig. Daar komt bij de WWZ (Wet Werk en Zekerheid) het arbeidsrecht per 1 juli 2015 flink op de kop heeft gezet. Uit het VAAN -VvA Evaluatie onderzoek van juni 2016 blijkt dat een verzoek om ontslag na 1 juli 2015 gemiddeld twee- en bij enkele rechtbank zelfs tot vier keer vaker wordt afgewezen. En wat nu als je als werknemer na het tekenen van een vaststellingsovereenkomst merkt dat je (daardoor) geen recht op een WW-uitkering hebt?

Valkuilen, fouten of een gerechtelijke procedure die je verliest, kosten heel veel geld. Investeer daarom in goed advies en (proces) begeleiding. Dat levert uiteindelijk meer op.

Is een specialist niet erg duur?

Ja en nee. Natuurlijk is het zo dat specialisten en SW Arbeidsrecht dus ook, stevige tarieven hanteren. Daar krijg je voor terug dat je direct adequaat advies krijgt van iemand met kennis van de laatste arbeidsrechtelijk ontwikkelingen en daar dus minder tijd aan kwijt is. ‘Je hoort over twee weken’ zal je ons nooit horen zeggen.

Vergeet daarbij niet dat een zaak heel efficiënt kan lopen doordat SW Arbeidsrecht bij verschillende instanties en commerciële partijen de juiste ingangen heeft en weet wat wel en niet werkt. En, als je er met de andere partij niet uitkomt en je de stap naar de kantonrechter of het UWV moet maken, dan is het geruststellend om te weten dat je wordt bijgestaan door een specialist die de klappen van de zweep van procederen kent.

SW Arbeidsrecht in Amersfoort is eerlijk zaken doen. Uren schrijven met een vork of basiskennis als advies uren in rekening brengen is taboe.

Als ik een werknemer wil ontslaan, hoe moet dat dan?

Dat kan op verschillende manieren. Ontslag kan bijvoorbeeld als de werknemer instemt met de opzegging door de werkgever of door het sluiten van een vaststellingsovereenkomst. De voordelen zijn dat je snel tot resultaat komt en geen risico van ellelange procedures hebt.

Als de werknemer niet akkoord gaat, dan kan je ontslag afdwingen bij de kantonrechter of bij het UWV. Gaat het om een ontslag als gevolg van een reorganisatie of na twee jaar ziekte, dan procedeer je bij het UWV. Voor alle andere situaties is de kantonrechter bevoegd.

Moet ik een vergoeding betalen bij ontslag?

De regel is dat zodra een dienstverband twee jaar heeft geduurd, de werkgever een transitievergoeding moet betalen.

Op iedere regel bestaan uitzonderingen. Bijvoorbeeld als de werknemer ernstig verwijtbaar heeft gehandeld, of als de werknemer de AOW- of pensioen gerechtigde leeftijd heeft bereikt, maar ook bij faillissement of surseance van betaling of als er in de cao een met de waarde van de transitievergoeding, gelijkwaardige voorziening is opgenomen.

Voor berekening van de hoogte, kan je gebruik maken van verschillende sites. Bijvoorbeeld die van de overheid.

Typ en druk op Enter om te zoeken