Vaststellingsovereenkomst

Vaststellingsovereenkomst

Vaststellingsovereenkomst

WAT IS EEN VASTSTELLINGSOVEREENKOMST

Als je met je werkgever de afspraken over het einde van jouw dienstverband op papier zet, dan is dat eigenlijk altijd een vaststellingsovereenkomst. Je stelt namelijk vast wat de afspraken zijn en dat is een overeenkomst, althans zodra er getekend is. Soms wordt het ook wel een beëindigingsovereenkomst genoemd.

WAAROM

Het is een – relatief – goede manier om tot een einde van het dienstverband te komen. Een overeenkomst lukt namelijk alleen als beide partijen het eens zijn. Ben je het niet eens met een einde van je dienstverband, kijk dan ook even op dreigend ontslag of arbeidsconflict.

In onderhandeling is – bijna – alles vrij en kan er in een overeenkomst – dus bijna – alles afgesproken worden. Dat is heel anders bij een rechter. Die kan ‘slechts’ kiezen uit de opties uit de wet en vaak is daar een maximum aan verbonden.

RESULTAAT

Over de inhoud van een vaststellingsovereenkomst wordt altijd onderhandelt. Je werkgever dient minimaal de opzegtermijn in acht te nemen, de transitievergoeding te betalen en de eindafrekening (vakantiegeld en -dagen) op te stellen en uit te betalen. Dat zijn basis verplichtingen.

De andere afspraken volgen uit de onderhandelingen. Belangrijke onderwerpen zijn dan vaak de hoogte van de vergoeding, vrijstelling van werk en vrijstelling van het concurrentie- en relatiebeding.

Wat betreft de hoogte van de vergoeding maakt het uit waarom het dienstverband tot een einde moet komen. Heeft je werkgever daar moedwillig op aangestuurd of onterecht je functie opgeheven of zelfs opzettelijk een arbeidsconflict gecreëerd? Dan is het terecht dat je werkgever dat compenseert en dat daar een hoge(re) vergoeding tegenover staat. Dit is anders als jij je baan verliest door een reorganisatie waarbij alles netjes verlopen is zie ook; transitie- en ontslagvergoeding.

Waarding advocatuur gaat natuurlijk altijd voor het beste resultaat voor haar klant. Het komt regelmatig voor dat het uiteindelijke resultaat een factor 2 of 3, maar soms ook meer verschilt met het eerste bod van de werkgever. Ook als alles netjes is verlopen, lukt het eigenlijk altijd om een extra vergoeding en extra afspraken zoals een budget voor opleiding of een coach af te spreken. En, niet te vergeten, in bijna alle gevallen lukt het om af te spreken dat je werkgever de kosten betaalt die jij voor het inschakelen van een advocaat moet maken.

WAT IS BELANGRIJK IN DE OVEREENKOMST

Dat de afspraken helder zijn, dat er niks vergeten wordt en dat de overeenkomst een recht op een uitkering niet blokkeert. Per situatie zijn ook andere onderwerpen belangrijk. Zoals het laten vervallen van een concurrentie- of relatiebeding, vrijstelling van werk, het gebruik van de lease auto enzovoorts.

Dat de overeenkomst juridisch goed in elkaar zit, mag je van Waarding advocatuur verwachten en die zorg neemt Waarding advocatuur jou uit handen. Eén van de belangrijke juridische onderwerpen is dat jouw recht op een uitkering veilig is. Met meer dan 20 jaar ervaring, weet Waarding advocatuur wat daar voor nodig is en hoe je juridisch het maximale uit de afspraken haalt.

WAT ZIJN DE ONDERWERPEN IN EEN VASTSTELLINGSOVEREENKOMST

De afspraken die je kan maken in een vaststellingsovereenkomst zijn onder andere:

 • het initiatief voor het einde van het dienstverband, ligt bij de werkgever
 • de einddatum
 • de transitie- en een extra ontslagvergoeding zie ook; transitie- en ontslagvergoeding
 • de eindafrekening met uitbetaling van opgebouwd vakantiegeld en vakantiedagen
 • afrekenen bonus of provisie
 • budget voor opleiding, coaching of outplacement
 • vrijstelling van werk
 • gebruik van de lease auto, lap top, telefoon en andere zaken tot de einddatum
 • vrijstelling van het concurrentie- en relatiebeding
 • communicatie
 • positief getuigschrift en referenties
 • finale kwijting
 • en niet te vergeten de afspraak dat je werkgever de kosten betaalt die jij hebt moeten maken voor juridische bijstand

Neem contact op

Bel mij terug

Neem contact op

Inloopspreekuur

Bezoek het gratis inloopspreekuur van Waarding Advocatuur en GvM Werkt!